Lampu gaselin

Salam sejahtera teman-teman bloggers..
Dulu-dulu masa belum ada letrik, lampu gaselin atau lampu minyak tanah memang sangat berjasa. Dikampung terutamanya yang belum ada bekalan letrik lampu ini lah yang diguna untuk menerangi kegelapan malam.  Namun peredaran masa dan pembangunan sudah sampai lampu2 ini diletak disetor2 dibiarkan uzur dan lepas tu mula la dijual kat pengutip barang lusuh..alahai sayangnye..


Seperti biasa kita kitar semula benda lama..Keluarga saya ada 2biji lampu lama ni.. saya gunakan sebagai lampu hiasan..lampu ini saya biarkan tanpa make up, bila dah dipasang mentol baru tetamu perasan yang ia menggunakan eletrik..Lampu ini saya letak di rumah dapur..


Yang ni pula saya dah make upkan..bagi bedak putih lepas tu hias dengan decal..Lampu ni saya gantung kat luar.. berhadapan pintu masuk.  Cantik tak




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

Nannie said...

salam k aton,
apa kabar , waaaa cantik benar lampu gasolin bila dah dimake over kreatif la kakak ku sorang ni bila nak singgah puchong lagi nanti calling2 ya

Orked said...

Salam kak aton,

Org tanjung karang ye, same ler kite..
Orked pun ade buat camni, tapi baru kaler putih..blom tampal decal..

kak, kat atasnya akak buat camne?

intan morsalin said...

bestnya tgk hasil kreatif k.aton...nnti kumpul byk n jual kat blog yer k.aton...leh sya bli

munna said...

cantik jadinya lampu tu bila dah di make up kan...

kak aton said...

Salam nannie..
Haai..ala sesuai la tuk rumah kampung kan..kite kitar semula je..Insyallah kalau dtg puchung.. akk singgah yee

kak aton said...

salam orked,
jemput la singgah klu balik tanjung..kat sebelah atas akk tak tampal decal..nak jimat hihi

kak aton said...

salam Intan,
haha nak jual lampu pulak ke..susah jg nak cari lampu lama ni..kadang jumpa tak lengkap..trm kasih ye suka hasl kerja akk..

kak aton said...

salam munna,
apa khabar..barang lama kalau dibiar lagi le buruk, sekurang2nya cara gini boleh guna utk deko..trm kasih singgah lagi munna

sayangku hidupku nyawaku said...

cantik sgt lampu tu....ada jual x....huhuhuh

Unknown said...

徵信
徵信社